Slackline opspannen
Hoe span je een slackline op?
Ratelsysteem
Om een slackline op te spannen heb je stevige punten nodig, meestal worden er bomen voor gebruikt. De krachten die op een slackline komen zijn enorm. Zoek een geschikte plek met niet al teveel oneffenheden. Slacklines kun je direct om een boom spannen. Bescherm wel de boom met een matje of een ‘tree protector’. De slackline bestaat (meestal) uit twee delen, het lange stuk en een kort stuk met een ratel. Beide delen hebben aan het einde een genaaide lus. Je begint met beide delen om de boom heen te doen en door de lus heen te halen. Vouw de lijn dubbel waar die door de lus gaat. Vervolgens moet je de twee delen naar elkaar brengen zonder dat er draaiingen in zitten. De lijn doe je door het ronde busje van de spanner, strek hem met de hand al op spanning. Met de ratel kun je de lijn helemaal strak spannen. Hoe strakker de lijn hoe makkelijker het is om erover heen te lopen. Controleer als de lijn strak staat of er geen ruimte meer tussen de boom en de slackline zit, anders even tegen de lijn trappen met je voet en de ratel wat strakker doen. Vergrendel tot slot de ratel door hem dicht te klappen.
httpv://youtu.be/RKhcP0SR0ik
Longline
Een longline opspannen vraagt specifieke technieken. De krachten die hierbij vrijkomen zijn groot. Gebruik bijvoorbeeld geen aluminium maar stalen karabiners.
Bij het opspannen van een longline heb je het vaste punt, bijvoorbeeld een boom en een punt op de lijn waar je de spanning mee op de kabel brengt.
Het opspannen doe je met behulp van katrollen (tot ca. 15 kn) of rateltakel (tot ca. 22 kn). Je verbindt de lijn en de katrollen door een ‘linelocker’, dit kan met behulp van een ring en een karabiner of speciaal hiervoor ontworpen apparaten.
httpv://youtu.be/2OKKJWZExl0
Als je de spanning op de lijn hebt gezet kun je het vaste punt fixeren en de ratel losmaken.
Gibbon heeft een aantal goede tools ontwikkeld wat het opspannen van een highline een stuk eenvoudiger maakt.
httpv://youtu.be/fVPqGH9RQGQ